Mark Wray Architects
HSCRT01a.jpg

Courtyard House

Rear oak framed extension to a Georgian cottage in the centre of Bath

HSCRT01a.jpg

Courtyard House

 

 

Courtyard extension to a Grade II listed Georgian terraced house

This was the first project for Mark Wray Architects in 2012. The existing two-up, two-down house in the centre of Bath had been ‘modernised’ in the 1970s. The long thin blockwork kitchen was in a poor condition and there was restricted access to the small garden. The client wished to have more connected living areas and provide a guest bedroom and shower room to the ground floor.

 
HSCRT04.jpg
 

Our design creates a new ‘L’ shaped rear extension providing the galley kitchen, dining space and shower room tucked in the corner. The living room is moved to the rear of the existing house to allow all the family spaces to be connected around a central external courtyard. The guest bedroom and study is in the former front room.

 
HSCRT02a.jpg
 

The new extension is constructed of a simple post and beam oak frame inset with matching sliding and hinged doors that connect inside with outside. Natural clay tiles cover the pitched roofs, adding to the impression of a peaceful cloister in the heart of the city.

 
HSCRT05.jpg
 

Location: Widcombe, Bath

Client: Private

Completion: Autumn 2012

Team: Mark Wray, Louise Wray

Contractor: Marshfield Building Company

Structure: Momentum

Type: Residential, extension, conservation area, listed, world heritage site

Photography: Mark Wray

 

Press:

Good Homes Magazine, 02/2015

Grand Designs Magazine, Special Edition 02

Architects Journal Building Library, 2013