Mark Wray Architects
HSEBE01a.jpg

Fosse

A reconfigured detached Victorian villa in Bath where the back of the house was transformed into the front with a new contemporary double height entrance hall.

I_D164_8000.jpg

Fosse

 
 

Contemporary transformation of a Victorian Villa

The key to the reconfiguration and alteration of this C19 house near Bath was to reverse its orientation so that the back became the front. The North garden was excavated to provide a secure courtyard for parking and a new double height entrance hall was constructed on the footprint of previous ad-hoc extensions. The original principal façade to the South became private and overlooks the extensive gardens and distant views.

 
I_D164_8001.jpg
 

The rubble Bath stone wall that defines the courtyard wraps around and into the building, creating a roof terrace over the garage and a gallery overlooking the entrance hall, linking inside with outside.

 
 
I_D164_8009.jpg
 
I_D164_8003.jpg
 
I_D164_8002.jpg
 

Internally, the original areas of the house have been restored, making the most of the surviving Victorian features including the encaustic tiles and ornate staircase to the hallway. A large opening between the dining area and kitchen was created to provide a semi-open plan layout which celebrates modern family life.

 
I_D164_8006.jpg
I_D164_8005.jpg
I_D164_8004.jpg
 
 

Location:  Batheaston

Client: Private

Status: Completed 2010

Contractor: Sturland

Structure: Momentum

Images: Jeremy Phillips

 

Awards:

RIBA Town & Country Awards 2011 - Small Project Runner Up 

 

Press:

Dezeen, 02/2012

 

With Designscape Architects