Mark Wray Architects
I_036_7006.jpg

Glebe

Refurbishment and contemporary extension to a thatched cottage in the Mendips.

 

I_036_7003_web.jpg

Glebe

 
 

A light filled extension to a thatched cottage

Mark Wray Architects were recommended for this project in Mells to transform the tired thatched cottage into a new home for a semi-retired couple. The design concept for the alterations was to create contrast between the new light filled extensions to the rear with the dark, solid interior of the original house, which became the area to retreat into in the evening.

 
I_036_7102_web.jpg
 

An existing clay tiled garden room was incorporated into the design of the new addition and provides a study and future ground floor bedroom with shower room. The new kitchen and dining areas open directly into the landscaped rear garden with an overhanging metal canopy to provide shelter from both sun and rain.

 
I_036_7101_web.jpg
 

The initial phase of works at the cottage, carried out under permitted development, was the conversion of the existing double garage into an artist’s studio, adding generous natural light and robust internal finishes but retaining the aesthetic of the outbuilding.

 
I_036_7010_web.jpg
I_036_7113_web.jpg
 
I_036_7009_web.jpg
 
I_036_7007_web.jpg
 

Location: Mells, Somerset

Client: Private

Completion: Summer 2018

Team: Seb Walker, Mark Wray

Contractor: Youngs Construction

Structure: Build Collective

Type: Residential, extension, refurbishment, conversion, conservation area

Photography: Paolo Ferla